Jak správně pečovat o pleť?

Základem pro zdravě, pěkně a pěstěně vyhlížející pleť, ať už je rychle se mastící, problematická s akné nebo naopak velmi suchá až dehydrovaná, je pravidelná a důkladná každodenní péče.

 

Pleť pěstící přípravky posilují přirozené homeostatické (homeostáze = tendence organizmu k udržení stálých vnitřních podmínek života) funkce pokožky, které udržují pleť ve zdravém stavu. Pleť je odrazem vnitřního zdraví. Viditelné příznaky stárnutí pleti, jako jsou vrásky a vysušená, ochablá pleť, nejsou pouze důsledkem stárnutí nebo nedostatečné péče o pleť, ale také důsledkem vrozených dispozic a znečištěného životního prostředí. Naše pleť je denně vystavována extrémním podmínkám, a proto si vyžaduje každodenní péči a účinnou ochranu s dostatečným přísunem výživných a hydratačních látek. Každý typ pleti může díky pravidelné a důkladné péči vypadat zdravě, jde pouze o to, zvolit si vhodné pěstící přípravky právě pro váš typ pleti. Poradíme vám, jak správně pečovat o vaši pleť.

 

Předně je velice důležité si osvojit základní 4 kroky správné péče o pleť, které sestávají z čištění pleti, tonizace pleti, hydratace pleti a výživy pleti.

 

 

Krok 1. - Čištění pleti

 

Většina přípravků dekorativní kosmetiky i každodenní nečistoty usazené v pleti během dne nejlépe odstraní čistící pleťový krém, čistící pleťová voda nebo speciální pěnové mýdlo na obličej. Klasické mýdlo a obyčejná voda nevyčistí pleť do hloubky a navíc zbavují kůži přirozené vlhkosti a narušují její ochranný film. V této fázi je nutné přihlédnout k tomu, jaký máte typ pleti. Pokud si nejste jisti, zajděte na návštěvu do kosmetického salónu a nechte si vaši pleť diagnostikovat. Každá zkušená kosmetička by vám měla být schopná i bez diagnostického přístroje říci, jaký máte typ pleti, jak správně pečovat právě o váš typ pleti a jaké přípravky máte na vaši pleť používat. Obecně lze říci, že mastnou a problematickou pleť s akné je vhodné čistit večer zejména speciálním mýdlem či pěnou, které regulují tvorbu kožního mazu, ale současně je potřeba takovouto mastnou a aknetickou pleť osvěžit pleťovou čistící vodou bez alkoholu. Mastnou pleť s akné nikdy nečistíme pleťovým čistícím mlékem či pleťovým čistícím krémem, výsledkem by byla ještě větší produkce mazových žláz. Pleťové čistící mléko nebo pleťový čistící krém je vhodné použít pro správné čištění suché, velmi suché až dehydrované pokožky, a sice při večerním čištění pleti. Suchou, velmi suchou až dehydrovanou pleť je potřeba nejen promašťovat, ale také důkladně hydratovat a osvěžovat a to i při jejím čištění. Proto při ranním čištění pleti používáme stejně jako u pleti mastné až aknózní čistící pleťovou vodu a to výhradně bez alkoholu.

 

Krok 2. - Tonizace pleti

 

Tonizační pleťová voda nejen dočišťuje a osvěžuje pleť, ale hlavně ji vrátí správný tonus. Čištěním pleti se totiž naruší pH pokožky, což se může projevit přílišným napětím v pleti nebo narušením její struktury: viditelně popraskaná horní vrstva kůže nebo suché šupinky v okolí nosu, mezi obočím či kdekoli na tváři. Tonizační voda vrátí pokožce její přirozeně zdravý vzhled: zacelí popraskanou svrchní vrstvu kůže, „vyplní“ suché šupinky na obličeji. Toto nikdy nedocílíte pouze pomocí krému! Pro správné fungování a péči o pleť je velice důležité nevynechávat právě tento krok: tonizace pleti. Tonizační voda zjemní a viditelně sjednotí strukturu pleti a vyplní suchá místa v pokožce. Tonizační voda stahuje rozšířené póry. Po čištění pleti zůstávají póry otevřené a bez použití tonizační vody se snadněji zanesou a brzy se objeví černé tečky na nose a na ostatních místech náchylných k zanesení nečistotami. Tonizační voda také optimálně upravuje pH faktor pleti. Pokožka má slabě kyselou pH hodnotu pohybující se mezi 4,5 a 6,5. Kyselá ochranná vrstva udržuje pokožku v rovnováze, kyselé prostředí a zvláště pak přirozené mikroorganizmy chrání tělo před bakteriemi. Přirozené pH pokožky zajišťuje propustné uspořádání lipidů ve zrohovatělé vrstvě pokožky. Tonizační pleťová voda tak přispívá nejenom k ochraně zdraví pleti, ale i k lepšímu vstřebávání pleťových krémů a ke zvýšení jejich účinnosti. Tonizační pleťovou vodu je vhodné vybírat také podle typu a aktuálního stavu pleti. Pro mastnou pleť a pleť s akné používáme tonizační pleťovou vodu s adstringentními (stahující póry) účinky a s účinky regulujícími produkci kožního mazu a to zejména při ranním čištění pleti. Současně, ale také můžeme při večerním čištění pleti použít tonizační vodu dodávající pleti svěžest a energii. Pro suchou, velmi suchou a dehydrovanou pleť naopak používáme tonizační pleťovou vodu s vyšším hydratačním účinkem.

 

Krok 3. – Hydratace (zvlhčování) pleti

 

Vlhkost je v kožní chemii nejdůležitější složkou. Hydratační pleťový krém a denní pleťová emulze chrání pleť před vysoušecími účinky slunce, větru, horka nebo silně znečištěného životního prostředí. Hydratační pleťový krém a pleťová emulze, jestliže jsou používány denně, chrání pleť před ztrátou vlhkosti, udržují její přirozenou vláčnost a působí jako dokonalý základ pro make-up. Nedostatečná hydratace pleti je jednou z hlavních příčin předčasné tvorby vrásek. Úspěšně bojovat proti vráskám je možné pravidelným používáním pleťového krému proti vráskám, ale také důkladnou hydratací pleti. Na hydrataci pleti je potřeba myslet jak v teplých, tak v zimních měsících. Je důležité však pleť ošetřenou hydratačním pleťovým krémem nevystavovat mrazu. Došlo by k narušení struktury pleti a k jejímu popraskání. Naopak v teplých letních měsících je potřeba zvýšit hydrataci pleti jak prostřednictvím denního i nočního pleťového hydratačního krému, tak prostřednictvím hydratační pleťové masky či speciální hydratační pleťové esence nebo séra. Ošetřovat pleť hydratačním pleťovým krémem je důležité jak u masné či problematické pleti s akné, tak u suché, velmi suché a dehydrované pleti.

 

Krok 4. - Výživa pleti

 

Výživný pleťový krém má vyšší obsah olejů, vosků a tuků než hydratační pleťový krém a pleťová emulze. Proto výživný pleťový krém používáme zvláště na noc, kdy je naše pleť v klidu a nejlépe vstřebává dodávané výživné látky. Výživný pleťový krém je vhodný pro všechny typy pleti, obzvláště pak pro pleť suchou, velmi suchou a zralou, neboť jí díky potřebné výživě dokáže navrátit ztracenou elasticitu.

Pokud se vám stává, že i po nanesení krému se na obličeji objevují šupinky suché kůže, je ošetření pleti nedostatečné a zcela jistě jste nepoužili pleťovou tonizační vodu. Ani další vrstva krému či peeling vám nepomáhá? Začněte pečovat o svou pleť způsobem popsaným výše a vytrvejte v něm. Všechny tyto kroky je nutné dodržovat, abychom docílili kýženého výsledku! Vynechání některého z výše uvedených kroků či nepravidelná péče nepřinese tak vynikající výsledky, kterých bychom mohli dosáhnout, správnou a pravidelnou péčí o pleť. Hýčkejte svou pleť správnou péčí a odměnou vám bude krásná, zdravá, správně fungující a pěstěná pleť!

 

Navíc zvolíte-li si výrobky z našeho sortimentu, uvidíte výsledky ve velmi krátké době. Není totiž náhodou, že námi prodávaná přírodní korejská kosmetika pravidelně vyhrává na domácích i mezinárodních výstavách a veletrzích, čehož jsou důkazem získané diplomy a ocenění. Tato ocenění si můžete na našich stránkách prohlédnout.